Een jongensdroom die uitkomt voor Ter AA student Luca van Benthum in West-Afrika met Go For Africa
Serie | Bij Ter AA maak je je dromen waar!

Jongensdroom van student Luca komt uit in West-Afrika

Hij is een jaloersmakende ervaring rijker. Ter AA student Luca van Benthum reisde met stichting Go for Africa in een auto vanuit Den Bosch naar Senegal en Gambia. Hier liep hij stage op twee scholen voor beroepsonderwijs. Een schoolvoorbeeld van ‘onderwijs op avontuur als verbinding van culturen’.

Go For Africa is een jaarlijks terugkerend project waarbij studenten met een auto naar Afrika reizen om daar vrijwilligerswerk te doen. Luca doet zijn verhaal.

In de huid van

Vanaf een afstandje observeert Luca (19) hoe ‘zijn’ leerlingen hun praktijkgerichte opdracht uitvoeren. Op de PIA-school in het Noord-Gambiaanse Bakau is hij tijdelijk in de huid gekropen van een docent elektrotechniek. “Hiervóór zijn ze aan de slag geweest met het maken van een hotelschakeling. Nu zijn ze even zoet met het fiksen van een serie- en een parallelschakeling. De bedoeling is dat ze inzicht krijgen in hoe een stroomkring werkt”, verduidelijkt hij. “Het niveau ligt lager dan ik gewend ben, dus leggen we de lat niet al te hoog.” Zélf is Luca bijna klaar met de vierjarige opleiding Technicus Engineering Mechatronica op niveau 4 bij Ter AA.

Appeltje-eitje

Samen met zijn medestudenten Amber van Rooij, Joost van den Boogaart en Koen Schobers staat Luca voor de klas. “Het lesgeven bevalt me. Tot dusver gaat het van een leien dakje. Ook het Engels gaat me probleemloos af. Appeltje-eitje, zo voelt het althans. Met ons viertjes hebben we de zaken stevig onder controle”, benadrukt hij. “Waar nodig kunnen we altijd nog op steun van enkele vakdocenten rekenen. We zijn gelukkig niet vogelvrij verklaard.”

Gezond verstand gebruiken

Abdourahman Touray (16), de jongste van de klas, is als eerste klaar met de opdracht. “Sommige leerlingen lijken nog wat schuw voor elektriciteit, deze jongen niet. Gewoon je gezonde verstand gebruiken en goed kijken”, vervolgt Luca. “Veiligheid is hier een relatief begrip. We zijn al op meerdere vreemde dingen gestuit. Kabels die kriskras zijn aangelegd. Al dan niet samengebonden met tape. In een lokaal bij de afdeling metaaltechniek zagen we leerlingen op slippers bezig met een slijptol. Hoe verzin je het! De voorzorg is hier vaak te duur. Iets wat vroeg of laat consequenties heeft voor de nazorg.”

Band opbouwen met de leerlingen

Een paar weken eerder maakte Luca zijn ‘onderwijs debuut’ op de CFP-school in het Zuid-Senegalese Baïla, met Nick van Doren en Amber van Rooij aan zijn zijde. “De meeste leerlingen daar hadden nauwelijks praktijkervaring. We wilden daar verandering in brengen, maar door gebrek aan tijd is dat onvoldoende gelukt. Wat we bijvoorbeeld nog wél met de klas hebben gedaan, is digitaal tekenen op de computer en praktische oefeningen met het relais van een auto”, vertelt Van Benthum. “Ondanks de beperkte tijd hebben we toch een band met de leerlingen kunnen opbouwen. We hebben samen Champions League gekeken en met ze gevoetbald. Kansloos verloren natuurlijk, ze waren zo snel. Dat er op het gortdroge veld geen sprietje gras groeide, zal ik maar niet als excuus gebruiken.”

Pittig autootje

De avontuurlijke roadtrip naar West-Afrika, die maar liefst 22 dagen duurde, heeft Luca als een unieke en leerzame ervaring beleefd. Samen met Ruben Verstegen en Koen Schobers reed hij in een roodkleurige Subaru Forester Turbo uit 2002. “De auto hadden we gezien op Marktplaats. Vlakbij Amsterdam hebben we ‘m opgehaald voor een bedrag van 2300 euro. Een pittig autootje. Hij heeft het onderweg aardig volgehouden. Dat de handrem al in Frankrijk kapot ging, was geen probleem. Dit type is een automaat. Zorgwekkender was dat er ergens in Marokko diesel in onze benzineauto werd getankt. Het leegpompen en schoonmaken heeft voor uren oponthoud gezorgd en indirect geleid tot de vervanging van de startmotor”, doet hij uit de doeken. Bij de grens van Mauritanië kreeg hij even last van rillingen over z’n hele lijf. “Een douanebeambte merkte op dat mijn paspoort min of meer verlopen was. You are not allowed to enter this country, klonk het dreigend. Gelukkig voegde hij er snel aan toe: I am joking with you. De rest van de reis liep gesmeerd, met een ongelooflijk warm welkom in Tanji, de eindhalte. Een jongensdroom is een jongensboek geworden”, eindigt Luca zijn verhaal glimlachend.

Interview: Chris Korsten

Benieuwd naar meer reis- en stage verhalen uit Afrika?

Lees de verhalen van Ter AA student Nienke van der Meulen en Jens Sijbers.

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?