Entree-opleidingen
Assistent metaal, elektro- en installatietechniek
Met een entreeopleiding verder leren op het mbo óf aan het werk
Bij een installatiebedrijf help je mee met het aanleggen van leidingen van water, gas en verwarmingen. Ook maak je buizen, kabels en kabelgoten op maat. Je steekt je handen uit de mouwen op veel verschillende plaatsen, zoals bouwlocaties, de werkplaats of bij mensen thuis.
Ook als bbl-opleiding
Je kunt deze opleiding ook volgen als bbl-opleiding. Dan combineer je werken en leren. Je volgt een dag per week lessen op school. Daarnaast werk je ten minste 20 uur per week bij een erkend leerbedrijf. We helpen je graag bij het regelen daarvan. Omdat je tegelijk werkt en leert heeft deze opleiding geen stageperiodes. Op de dagen waarop je werkt doe je de noodzakelijke praktijkervaring op.
In het kort
Leerweg / Niveau / Crebo
BOL / BBL 1 / 25744
Toelatingseisen
Geen vooropleiding nodig
Opleidingsduur
BOL: 1 jaar; BBL: 1 jaar
Theorie / Praktijk
BOL: 60 % theorie / 40 % praktijk; BBL: 20 % theorie / 80 % praktijk
Start
Begin september 2024
Lesgeld
BOL ongeveer € 1.419,-; BBL ongeveer € 295,- per jaar
Locatie
Gasthuisstraat 79, Helmond
Altijd plaats?
Ja; mits je je voor 1 april aanmeldt en deelneemt aan het welkomstgesprek
Wat leer je?
Je leert de basis van elektrotechniek, constructiewerk en metaaltechniek. Je leert veel verschillende materialen, machines en gereedschappen kennen. Dat kan natuurlijk gevaarlijke situaties opleveren, dus je leert ook hoe je veilig werkt. Als assistent moet je goed opletten wat je collega’s nodig hebben. Daarom leer je ook overleggen en samenwerken. De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen bij deze opleiding.
Wat kun je worden?
Je assisteert een technisch vakman. Dat kan bij van alles zijn wat met techniek te maken heeft. Je boort gaten, plaatst bedrading in een installatiekast of trekt bedrading door leidingen. Ook schroef je onderdelen vast, of juist los, bijvoorbeeld wanneer je een storing opspoort. Je kunt ook werken aan gasinstallaties, cv-ketels of andere soorten installaties. Je helpt dan mee met het ophangen van een cv-ketel en zaagt buizen op maat. Ook test je of een toestel dat jullie hebben geïnstalleerd goed werkt.
Wat zijn dan je belangrijkste taken?
Je wilt natuurlijk graag weten hoe het werk er in de praktijk uitziet. Denk bijvoorbeeld aan de volgende taken:
- Je bereidt het werk voor
- Je assisteert je collega’s tijdens het werk
- Je maakt producten en/of onderdelen van producten
- Je helpt met het opruimen van gereedschap en het afvoeren van materialen
- Je meldt je af als je klaar bent met je werk
Wat mag je van ons verwachten?
Onze docenten zorgen voor een persoonlijke sfeer en een veilige leeromgeving. Op die manier is er voor jou volop ruimte om te leren en groeien. Aan het begin van de opleiding krijg je een studieloopbaanbegeleider. Regelmatig heb je met hem/haar een persoonlijk gesprek over je voortgang bij de opleiding. Bij je studieloopbaanbegeleider kun je altijd terecht met alle vragen over jouw opleiding.
En ná je opleiding?
Je kunt als assistent werken bij een (elektrotechnisch) installatiebedrijf of een metaalverwerkingsbedrijf. Mogelijk kun je ook verder leren met een mbo-opleiding op niveau 2.
Toch niet wat je zoekt?
Vind hier een andere opleiding