Mbo-opleidingen
Medewerker facilitaire dienstverlening
Geen dag is hetzelfde
Een bedrijf kan niet zonder facilitair medewerker. Je houdt toezicht op de veiligheid en de sfeer, je zorgt ervoor dat post op tijd op de afdelingen is, je doet klein onderhoud aan het gebouw of aan de inrichting. Als het nodig is bied je extra hulp op een afdeling. En je zorgt voor de koffie…
Meer opleidingen in dienstverlening? Ga naar het overzicht.
Over de opleiding
In de (bol-)opleiding volg je lessen op school en ga je in het eerste en tweede jaar van de opleiding op stage bij een erkend leerbedrijf. Je krijgt theorie- en praktijklessen. Die lessen bestaan uit een mix van beroepsgerichte en algemene vakken. Omdat je in jouw toekomstige werk altijd met mensen te maken hebt, besteden we in de opleiding veel aandacht aan jouw houding en communicatieve en sociale vaardigheden.
Ook als bbl-opleiding
Je kunt deze opleiding ook volgen als bbl-opleiding. Dan combineer je werken en leren. Je volgt een dag per week lessen op school. Daarnaast werk je ten minste 20 uur per week bij een erkend leerbedrijf. We helpen je graag bij het regelen daarvan. Omdat je tegelijk werkt en leert heeft deze opleiding geen stageperiodes. Op de dagen waarop je werkt doe je de noodzakelijke praktijkervaring op.
In het kort
Leerweg / Niveau / Crebo
BOL / BBL 2 / 25959
Toelatingseisen
Vmbo basisberoepsgericht of het diploma Entree (mbo 1)
Opleidingsduur
BOL: 1-1,5 jaar; BBL: 1-1,5 jaar
Theorie / Praktijk
BOL: 70 % theorie / 30 % praktijk; BBL: 20 % theorie / 80 % praktijk
Start
Begin september 2024
Lesgeld
BOL ongeveer € 1.419,-; BBL ongeveer € 295,- per jaar
Locatie
Keizerin Marialaan 2, Helmond
Altijd plaats?
Ja; mits je je voor 1 april aanmeldt en deelneemt aan het welkomstgesprek
Wat leer je?
Je leert hoe je collega’s en gasten praktisch kunt helpen bij hun werk of hun verblijf. Je leert ruimtes gebruiksklaar te maken, voor vergaderingen bijvoorbeeld. Je leert hoe je klein onderhoud kunt uitvoeren en hoe je een gebouw kunt beheren. Je leert hoe je voorraden bij kunt vullen en bij kunt houden. Ook leer je over bereiding en distributie van maaltijden, administratie en veiligheid. Verder leer je om contacten te leggen en te onderhouden met anderen en leer je om je werkzaamheden te plannen en te organiseren.
De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt extra keuzedelen kiezen.
Welke vakken
krijg je?
Je krijgt beroepsgerichte en algemene vakken in een mooie mix van theorie en praktijk. Kijk maar:
- Voeding en catering
- Beheer gebouwen en apparatuur
- Voorraadbeheer en logistiek
- Schoonmaakwerkzaamheden
- Administratie/post/repro
- Communicatie
- Nederlands
- Rekenen
- Loopbaan en burgerschap
Naast die vaste vakken volg je ook keuzedelen. Met keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden.
Wat kun je worden?
Je kunt als medewerker facilitaire dienstverlening aan de slag. Je doet dan ondersteunend werk. Je zorgt bijvoorbeeld voor het ontvangen en verwerken van inkomende post. En van goederen die binnenkomen. Ook zorg je ervoor dat de vergaderruimtes ingericht zijn en gebruikt kunnen worden. Verder houd je de ruimtes schoon en netjes. Geen dag is hetzelfde. De ene dag heb je ochtenddienst aan de receptie, de andere dag avonddienst op de onderhoudsafdeling. Meestal werk je dus niet op één afdeling, maar kun je op verschillende afdelingen aan de slag.
Wat zijn dan je belangrijkste taken?
Je wilt natuurlijk graag weten hoe het werk er in de praktijk uitziet. Denk bijvoorbeeld aan de volgende taken:
- Je assisteert bij het beheer van gebouwen
- Je helpt bij de catering
- Je maakt ruimtes gebruiksklaar
- Je helpt bij de voorraden
- Je voert eenvoudig onderhoud uit
Wat mag je van ons verwachten?
Een goede opleiding met veel persoonlijke aandacht, kennis en kunde om straks als échte vakkundige professional aan de slag te gaan! Onze docenten en instructeurs kennen de sector en hebben goede contacten met allerlei bedrijven in de regio.
Is deze opleiding
iets voor jou?
100% zeker weet je het pas als je deze opleiding volgt. Maar als je je herkent in de volgende kenmerken, dan zit je wel op je plek:
- Je hebt een dienstverlenende instelling
- Je kunt goed met mensen omgaan
- Je bent handig
- Je kunt samenwerken
- Je kunt goed tegen stress
- Je bent flexibel
- Je kunt zelfstandig werken
- Je bent representatief
- Je kunt organiseren
En ná je opleiding?
Met het diploma op zak kun je als facilitair medewerker aan het werk. Maar je kunt ook – eventueel in combinatie met je werk – verder leren met een opleiding op een hoger niveau. Wij kunnen je daar alles over vertellen.
Toch niet wat je zoekt?
Vind hier een andere opleiding