Mbo-opleidingen
Meubelmaker / (scheeps)interieurbouwer
Werken met aandacht voor details
Bedden, banken, stoelen en tafels maken. Het wordt al helemaal spannend als ze precies op maat in een schip moeten worden gemaakt. Echt werk voor een meubelmaker/interieurbouwer.
Meer opleidingen in bouw, interieurbouw of infra? Ga naar het overzicht.
Over de opleiding
Je kunt met de opleiding starten als je een diploma vmbo of het diploma Entree (niveau 1) hebt. Je krijgt veel praktijkvakken, zoals machinaal houtbewerken en materiaalkennis, maar ook algemene vakken als Nederlands en rekenen.
Ook als bbl-opleiding
Je kunt deze opleiding ook volgen als bbl-opleiding. Dan combineer je werken en leren. Je volgt een dag per week lessen op school. Daarnaast werk je minstens 32 uur per week bij een erkend leerbedrijf. We helpen je graag bij het regelen ervan. Omdat je tegelijk werkt en leert heeft deze opleiding geen stageperiodes. Op de dagen waarop je werkt doe je de noodzakelijke praktijkervaring op.
In het kort
Leerweg / Niveau / Crebo
BOL / BBL 2 / 25924
Toelatingseisen
Vmbo-diploma of diploma Entree (niveau 1)
Opleidingsduur
BOL: 2 jaar; BBL: 2 jaar
Theorie / Praktijk
BOL: 70 % theorie / 30 % praktijk; BBL: 20 % theorie / 80 % praktijk
Start
Begin september 2024
Lesgeld
BOL ongeveer € 1.419,- (vanaf 18 jaar); BBL ongeveer € 295,- per jaar
Locatie
BouwInfraCampus Helmond-De Peel, Goorsedijk 6, Mierlo
Altijd plaats?
Ja; mits je je voor 1 april aanmeldt en deelneemt aan het welkomstgesprek
Wat leer je?
Als meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer werk je technisch, creatief en ambachtelijk. Je werkt op aanwijzing van je leidinggevende met verschillende gereedschappen, machines en materialen. Je leert meubels te maken van hout en plaatmateriaal. Je leert met de machines werken die je daarbij nodig hebt. Je leert de verschillende soorten hout kennen, maar ook de verschillende zagen en zaagtechnieken. Natuurlijk leer je daarbij veilig te werken.
De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding.
Welke vakken
krijg je?
Je krijgt beroepsgerichte en algemene vakken in een mooie mix van theorie en praktijk. Kijk maar:
- Vaktechnische vakken
- Machinaal houtbewerken
- Nederlands
- Rekenen
- Loopbaan en burgerschap
Naast de vaste vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden.
Wat kun je worden?
Je kunt meubelmaker worden. Bijvoorbeeld in de meubelindustrie, waar je vaak series van een product maakt. Maar je kunt ook in de interieurbouw aan de slag. Daar werk je dan een ontwerp uit, vaak met plaatmateriaal (hout/kunststof). Je werkt in de werkplaats of op de locatie waar het interieur moet komen. Denk maar aan kantoren, winkels, hotels, restaurants, café’s en kantoren. Of wat dacht je van scheepsinterieurs? Het afwerkingsniveau is daar heel hoog. Meubelmakers/interieurbouwers werken heel precies.
Wat zijn dan je belangrijkste taken?
Je wilt natuurlijk graag weten hoe het werk er in de praktijk uitziet. Denk bijvoorbeeld aan de volgende taken:
- Je leest tekeningen
- Je zaagt, schaaft en schuurt
- Je lijm en je schroeft
- Je plaatst meubels op locatie
- Je maakt passtukken
Wat mag je van ons verwachten?
Een goede opleiding met veel persoonlijke aandacht, kennis en kunde om straks als échte vakkundige professional aan de slag te gaan! Een goede meubelmaker/interieurbouwer leert door te doen. Door steeds tips te krijgen die je werk beter maken. Onze docenten en instructeurs kennen de bouw en hebben goede contacten met de meubelindustrie en interieurbouwers in de regio.
Is deze opleiding
iets voor jou?
100% zeker weet je het pas als je deze opleiding volgt. Maar als je je herkent in de volgende kenmerken, dan zit je waarschijnlijk wel op je plek:
- Je bent handig
- Je hebt ruimtelijk/technisch inzicht
- Je bent gemotiveerd
- Je bent nauwkeurig
- Je kunt goed rekenen
- Je kunt goed samenwerken
- Je ziet graag resultaat van je werk
En ná je opleiding?
Na deze opleiding kun je als meubelmaker/interieurbouwer aan de slag. Met je niveau 2 diploma kun je doorstromen naar de opleiding Allround meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer niveau 3. In twee jaar leer je daar de complexere klussen.
Toch niet wat je zoekt?
Vind hier een andere opleiding