Pedagogisch medewerker kinderopvang
Op een speelse manier een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen
Als pedagogisch medewerker kinderopvang werk je in de dagelijkse opvang van baby’s, peuters of kinderen/jongeren tot 18 jaar. Je levert een bijdrage aan hun opvoeding, verzorgt hen of helpt hen daarbij. Je zorgt voor een gezellige, stimulerende en veilige omgeving. Je zorgt voor sfeer, uitdaging, orde en geborgenheid. Spelenderwijs stimuleer je de cognitieve, motorische, sociale en emotionele ontwikkeling van elk kind en je corrigeert wanneer dat nodig is. In de kinderopvang is het belangrijk dat je je klantgericht opstelt en dat ouders/verzorgers tevreden zijn over jouw werk.
Meer opleidingen in onderwijs en kinderopvang? Ga naar het overzicht.
Over de opleiding
Wij werken met projectonderwijs. In een project (zie ook ‘Welke vakken krijg je?’) werk je tien weken rondom een thema dat direct te maken heeft met de beroepspraktijk. Bij elk project volg je colleges en workshops. Je gaat veel op stage. Daarin doe je ervaring op in de beroepspraktijk. Je doet die stages bij verschillende kinderopvangorganisaties, peuterspeelzalen of kindcentra.
We bereiden je voor op het werken in de kinderopvang en/of het onderwijs. Dat betekent dat je zelf je ‘eigen gereedschap’ bent, daarom leer je veel over de manier waarop je jezelf kan presenteren, hoe je met anderen omgaat, hoe je met afspraken omgaat en hoe je initiatief kunt tonen. We noemen dat de beroepshouding.
Zowel op school als op je stagebedrijf komt je beroepshouding aan de orde.
Ook als bbl-opleiding
Je kunt deze opleiding ook volgen als bbl-opleiding. Dan combineer je werken en leren. Je volgt een dag per week lessen op school. Daarnaast werk je ten minste 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Omdat je tegelijk werkt en leert heeft deze opleiding geen stageperiodes. Op de dagen waarop je werkt doe je de noodzakelijke praktijkervaring op
In het kort
Leerweg / Niveau / Crebo
BOL / BBL 3 / 25696
Toelatingseisen
Vmbo kader, gemengd of theoretisch; of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo; of een diploma mbo-niveau 2
Opleidingsduur
BOL: 3 jaar / BBL: 1-3 jaar
Theorie / Praktijk
60 % theorie / 40 % praktijk; BBL: 20 % theorie / 80 % praktijk
Start
Begin september 2024; BBL ook februari 2025
Lesgeld
Ongeveer € 1.419- per jaar; BBL ongeveer € 295,- per jaar
Locatie
Nieuwveld 61, Helmond
Altijd plaats?
Ja; mits je je voor 1 april aanmeldt en deelneemt aan het welkomstgesprek
Wat leer je?
In deze opleiding leer je hoe kinderen zich ontwikkelen. Je leert hoe je hen zinvol kunt opvangen en hoe je hen ‘begeleiding op maat’ kunt bieden. Je leert om te zorgen voor veiligheid en hygiëne. Ook leer je welke spel- en ontwikkelingsmaterialen geschikt zijn. We besteden veel aandacht aan het voorbereiden, uitvoeren en evalueren van allerlei verschillende activiteiten.
Daarnaast leer je over het goed en veilig inrichten van ruimten en hoe een ruimte geborgenheid en uitdaging kan bieden aan kinderen van verschillende leeftijden. We besteden aandacht aan taal en rekenen, burgerschap en creatieve vakken. De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt extra keuzedelen kiezen om je kennis en vaardigheden te verbreden of te verdiepen. Én je leert om naar jezelf te kijken, bijvoorbeeld hoe je bent geworden zoals je nu bent. Dit helpt je weer om de kinderen te helpen bij hún ontwikkeling.
Welke vakken
krijg je?
Wij werken met projectonderwijs. In een project* werk je tien weken rondom een thema dat direct te maken heeft met de beroepspraktijk. Bij elk project volg je colleges en workshops. Daarnaast krijg je les in Nederlands en rekenen.
* voorbeelden van projectthema’s:
- mijn droomwerkplek
- ontwikkelingsgericht werken
- taalontwikkeling
- creatieve ontwikkeling
- special needs
- mediawijsheid
- intercultureel handelen
- natuur en techniek
- lifestyle
- kwaliteitszorg
- mijn toekomst
Je volgt ook keuzedelen. Daarmee bepaal je zelf een deel van je opleiding en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Bij deze opleiding kies je bijvoorbeeld uit de keuzedelen VVE (Vroeg en Voorschoolse Educatie) of Expressief talent.
Wat kun je worden?
Na deze opleiding kun je aan de slag bij een kinderdagverblijf, een peuterspeelzaal, een buitenschoolse opvang of in een kindercentrum. Je begeleidt kinderen bij dagelijkse bezigheden en je organiseert activiteiten die de ontwikkeling van kinderen stimuleren. Als kinderen problemen hebben, overleg je met collega’s, ouders of een deskundige.
Wat zijn dan je belangrijkste taken?
Je wilt natuurlijk graag weten hoe het werk er in de praktijk uitziet. Denk bijvoorbeeld aan de volgende taken:
- Je verzorgt de kinderen in jouw groep
- Je voert het dagprogramma uit
- Je observeert de kinderen en zorgt voor een veilige omgeving
- Je bereidt activiteiten voor en richt ruimtes daarop in
- Je voert huishoudelijke werkzaamheden uit
- Je hebt contact met ouders
- Je hebt overleg en stemt af.
Wat mag je van ons verwachten?
Een goede opleiding met veel persoonlijke aandacht, kennis en kunde om straks als échte vakkundige professional aan de slag te gaan! Onze docenten en instructeurs kennen het werkveld en hebben goede contacten met allerlei organisaties en instellingen in de regio.
Is deze opleiding
iets voor jou?
100% zeker weet je het pas als je deze opleiding volgt. Maar als je je herkent in de volgende kenmerken, dan zit je waarschijnlijk wel op je plek:
- Je hebt inlevingsvermogen
- Je gaat graag om met kinderen
- Je bent geduldig en kunt goed luisteren
- Je bent flexibel
- Je kunt samenwerken
- Je kunt organiseren
- Je staat open voor kritiek
En ná je opleiding?
Na deze opleiding kun je aan de slag als pedagogisch medewerker kinderopvang. Verder leren kan ook. Je volgt dan een mbo-opleiding op niveau 4.
Toch niet wat je zoekt?
Vind hier een andere opleiding