Mbo-opleidingen
Techlab
Handig met onderdelen en machines
In Techlab word je breed opgeleid binnen de techniek. Je leert van alle technische richtingen de basis waarna jij je kan gaan specialiseren. Je gaat aan de slag in de praktijklessen met o.a. lassen, constructiewerk, verspanen, mechatronica, elektrotechniek en installatiewerk. Zo kom jij erachter wat je het meest aanspreekt in de techniek, en kun je als dat duidelijk is ook de overstap maken naar die opleidingsrichting wanneer jij daar klaar voor bent.
Meer opleidingen in techniek en technologie? Ga naar het overzicht.
Over de opleiding
In de opleiding volg je lessen op school en ga je regelmatig op stage bij een erkend leerbedrijf. Tijdens je opleiding leer je om te werken met techniek. Je krijgt veel praktijklessen en een basis theorie. Die lessen bestaan uit een mix van beroepsgerichte en algemene vakken als Nederlands, rekenen en burgerschap. Niet onbelangrijk zijn ook de 21e-eeuwse vaardigheden.
Omdat je straks samen met anderen aan het werk bent, besteden we in de opleiding ook aandacht aan jouw collegiale houding, communicatieve en sociale vaardigheden en veiligheid.
In het kort
Leerweg / Niveau / Crebo
BOL 2 / 25891
Toelatingseisen
Vmbo basisberoepsgerichte leerweg of het diploma Entree
Opleidingsduur
2 jaar
Theorie / Praktijk
30 % theorie / 70 % praktijk
Start
Medio augustus 2025
Lesgeld
ongeveer € 1.419,-
Locatie
Keizerin Marialaan 2, Helmond
Altijd plaats?
Ja; mits je je voor 1 april aanmeldt en deelneemt aan het welkomstgesprek
Wat leer je?
Tijdens de opleiding leer je hoe je mechatronische installaties bouwt. Je leert over assemblage en eindbouw, hoe je werkzaamheden voorbereidt, materiaal en gereedschap controleert. Je leert hoe je verbindingstechnieken toepast, componenten en modules afstelt en onderdelen assembleert. Ook leer je de basistechnieken van installatietechniek en elektrotechniek. Je gaat met deze vaardigheden zelf aan de slag in praktijkopdrachten en tijdens je stage of werk. Dit geeft jou meer mogelijkheden om de juiste keuze te maken in de richting waarin je wil gaan werken. De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt extra keuzedelen kiezen om je kennis en vaardigheden te verbreden of te verdiepen.
Welke vakken
krijg je?
Je krijgt beroepsgerichte en algemene vakken in een mooie mix van theorie en praktijk. Kijk maar:
- Montage en onderhoud
- Metaalbewerken
- Verspanen
- Elektrotechniek
- Installatietechniek
- Nederlands
- Rekenen
- Loopbaan en burgerschap
Naast die vaste vakken volg je ook keuzedelen. Met keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden.
Wat kun je worden?
Je kunt als monteur mechatronica aan het werk in de machine-industrie en de apparatenbouw. Je bouwt daar machines, machineonderdelen en apparaten waarin mechanische, elektronische en digitale onderdelen voorkomen. Soms maak je een deel van een machine, soms zet je een complete machine in elkaar. Daarna test je de machine en zorg je voor het installeren en afstellen ervan.
Wat zijn dan je belangrijkste taken?
Je wilt natuurlijk graag weten hoe het werk er in de praktijk uitziet. Denk bijvoorbeeld aan de volgende taken:
- Je bereidt het werk voor
- Je bouwt de montageondergrond op
- Je stelt elektrotechnische en mechatronische producten samen
- Je stelt elektrotechnische en mechatronische producten in en test ze
- Je onderhoudt de producten.
Wat mag je van ons verwachten?
Een goede opleiding met veel persoonlijke aandacht, kennis en kunde om straks als échte vakkundige professional aan de slag te gaan! Onze docenten en instructeurs kennen de sector en hebben goede contacten met allerlei bedrijven in de regio.
Is deze opleiding
iets voor jou?
100% zeker weet je het pas als je deze opleiding volgt. Maar als je je herkent in de volgende kenmerken, dan zit je waarschijnlijk wel op je plek:
- Je werkt graag met je handen
- Het lijkt je leuk mee te bouwen aan machines
- Je bent geïnteresseerd in elektro-, besturings- en metaaltechniek
- Je bent nauwkeurig
- Je bent betrouwbaar
En ná je opleiding?
Na deze opleiding kun je als monteur mechatronica aan de slag. Verder leren kan ook, bijvoorbeeld met de opleiding Eerste monteur mechatronica.
Toch niet wat je zoekt?
Vind hier een andere opleiding