Ruimtelijk vormgever
Benut alle dimensies
Ben jij creatief en wil je jouw werk groots terugzien? Als ruimtelijk vormgever ontwerp je displays voor beurzen, tentoonstellingen of bijvoorbeeld theatervoorstellingen.
Over de opleiding
Ruimtelijk vormgever is een creatief en veelzijdig beroep. Creatief omdat je producten ontwerpt en realiseert. Veelzijdig omdat je op allerlei locaties komt en steeds met nieuwe ontwikkelingen, trends en materialen in aanraking komt. Je bedenkt bijvoorbeeld een creatief en uitvoerbaar concept voor een winkelinterieur aan de hand van wensen en randvoorwaarden van de opdrachtgever. Bij het ontwerpen pas je kennis van marketing en van materialen en kleuren toe.
Je wordt toegelaten als je een vmbo-diploma theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg hebt, een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo of een relevant mbo-diploma op niveau 2.
In het kort
Leerweg / Niveau / Crebo
BOL 4 / 25811
Toelatingseisen
Vmbo theoretisch, gemengd, kaderberoepsgericht, overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo of een mbo-diploma niveau 2
Opleidingsduur
4 jaar
Theorie / Praktijk
30 % theorie / 70 % praktijk
Start
Medio augustus 2025
Lesgeld
Ongeveer € 1.419,- per jaar vanaf 18 jaar
Locatie
Keizerin Marialaan 2, Helmond
Altijd plaats?
Ja; mits je je voor 1 april aanmeldt en deelneemt aan het welkomstgesprek
Wat leer je?
Tijdens deze opleiding leer je decoreren en driedimensionale technieken. Je leert werken met softwareprogramma’s waarmee je kunt ontwerpen. Ook leer je hoe je ontwerpen kunt omzetten in producten. Je leert veel over conceptontwikkeling, materialen, styling, visuele presentatie, marketing en communicatie.
Rechtstreeks van de beroepspraktijk afgeleide projectopdrachten zijn de rode draad van de opleiding. Zo leer je klantgericht te werken en ga je ook echt aan de slag met het realiseren van jouw ontwerp op locatie. Op die manier leer je ook om financiële en zakelijke beslissingen te nemen. Projectopdrachten worden ondersteund met een (theoretisch) lesprogramma. In de tweede helft van de opleiding breid je jouw competenties uit door stage te lopen in de beroepspraktijk en kies je uiteindelijk de richting waarin jij je wilt specialiseren.
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding.
Welke vakken
krijg je?
Je krijgt beroepsgerichte en algemene vakken in een mooie mix. Kijk maar:
- Integraal project
- Digitaal vormgeven: Photoshop/Illustrator/InDesign
- Digitaal tekenen: Sketch up/layOut/CAD tekenen
- 2D-vormgeving
- Projectietekenen
- Styling
- Materiaalkennis
- Kunst & Design
- Nederlands en Engels
- Rekenen
- Loopbaan en burgerschap
Naast de vaste vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden.
Wat kun je worden?
Je kunt gaan werken als ontwerper van stands of als stylist. In dat geval ben je bezig met visual merchandising. Ruimtelijk vormgevers werken ook als ontwerper van decors, als interieurvormgever of als medewerker van een reclamebureau. Of je kiest voor de ultieme vrijheid en vestigt je als zelfstandig vormgever.
Wat zijn dan je belangrijkste taken?
Je wilt natuurlijk graag weten hoe het werk er in de praktijk uitziet. denk bijvoorbeeld aan de volgende taken:
- Je werkt concepten uit in een ontwerp
- Je visualiseert het ontwerp met verschillende media
- Je presenteert je ideeën en ontwerpen enthousiast aan de opdrachtgever. Dat kunnen collega’s van een andere afdeling zijn, bijvoorbeeld van Marketing, maar ook een externe opdrachtgever.
Wat mag je van ons verwachten?
Een goede opleiding met veel persoonlijke aandacht en begeleiding! Onze docenten en instructeurs kennen de praktijk en hebben goede contacten met allerlei bedrijven in de regio.
Is deze opleiding
iets voor jou?
100% zeker weet je het pas als je deze opleiding volgt. Maar als je je herkent in de volgende kenmerken, dan zit je waarschijnlijk wel op je plek:
- Je bent creatief
- Je hebt ruimtelijk/technisch inzicht
- Je bent communicatief
- Je bent gemotiveerd
- Je ziet graag resultaat van je werk
En ná je opleiding?
Na je opleiding kun je aan het werk of doorstromen naar een hbo-opleiding, zoals lifestyle & design, interieurarchitectuur of industrieel ontwerper. Er gaan ook studenten naar opleidingen als communicatie en fotografie.
Toch niet wat je zoekt?
Vind hier een andere opleiding