Technicus engineering mechatronica
Ontwerpen, programmeren, bouwen, testen én onderhouden
Na je opleiding tot technicus engineering kun je alle kanten uit. Je kunt aan de slag bij zowel een elektrotechnisch bedrijf als een machinebouwer. Denk daarbij aan transport- en sorteermachines, vul- en verpakkingsmachines, lasrobots of aan de automatisering van industriële productie-installaties.
Je ontwerpt, maakt, test en onderhoudt industriële installaties en machines. Of je werkt aan producten in de industriële automotive sector. En als technicus engineering heb je alles in huis om in een bedrijf door te groeien naar een leidinggevende functie.
Meer opleidingen in techniek en technologie? Ga naar het overzicht.
Over de opleiding
In deze opleiding leer je hoe je industriële installaties en machines ontwerpt en bouwt. De opleiding bestaat uit technisch-theoretische vakken maar natuurlijk ook praktische vakken. Vanuit de opleiding ga je regelmatig op stage bij een erkend leerbedrijf.
Een belangrijk onderdeel van je opleiding is het uitvoeren van een project in het laatste (vierde) studiejaar. Eerdere studenten kozen voor projecten in engineering, automotive en robotica of voor een uitdagend project in het buitenland. In het laatste deel van het vierde leerjaar doe je je afstudeerstage bij een bedrijf of instelling in de sector.
Tijdens de opleiding bouw je jouw eigen portfolio op. Je verzamelt hierin alles wat met je opleiding te maken heeft en het werk dat je tijdens de opleiding maakt. Je haalt je diploma als je hebt laten zien dat je functioneert als beginnend beroepsbeoefenaar.
In het kort
Leerweg / Niveau / Crebo
BOL / 4 / 25919
Toelatingseisen
Vmbo kader, gemengd of theoretisch; of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo of een passend mbo-diploma op niveau 2.
Opleidingsduur
4 jaar
Theorie / Praktijk
65 % theorie / 35 % praktijk
Start
Medio augustus 2025
Lesgeld
Ongeveer € 1.419,- per jaar
Locatie
Keizerin Marialaan 2, Helmond
Altijd plaats?
Ja; mits je je voor 1 april aanmeldt en deelneemt aan het welkomstgesprek
Wat leer je?
In deze opleiding krijg je beroepsgerichte vakken zoals ontwerpen, constructieleer, besturingstechniek, elektrotechniek, meet- en regeltechniek, verspanen en technisch tekenen. Ze vormen de basis waarmee je verder kan. Je leert de verschillende materialen, systemen en besturingen kennen. Ook leer je hoe je de kosten kunt berekenen en hoe je een project kunt managen.
De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt extra keuzedelen kiezen om je kennis en vaardigheden te verbreden of te verdiepen.
Welke vakken
krijg je?
Je krijgt beroepsgerichte en algemene vakken in een mooie mix van theorie en praktijk. Kijk maar:
- Materialenleer
- Constructieleer
- Besturingstechniek
- Elektrotechniek
- Montage en onderhoud
- Ontwerpen
- Meet- en regeltechniek
- Verspanen
- Plaat en constructie
- Wiskunde
- Bedrijfskunde
- Nederlands
- Engels
- Rekenen
- Burgerschap
- Studieloopbaanbegeleiding
Naast die vaste vakken volg je ook keuzedelen. Daarmee kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden.
Wat kun je worden?
Na deze opleiding kun je op veel verschillende plekken en in allerlei functies (tekenaar, ontwerper, productie- of montagetechnicus, projectengineer, werkvoorbereider) aan het werk. Je werkt dan aan de ontwikkeling en productie van volledig geautomatiseerde machines en systemen. Het is belangrijk dat je verstand hebt van je vak, maar je moet ook goed met mensen kunnen omgaan. In deze functie geef je namelijk vaak leiding aan collega’s.
Wat zijn dan je belangrijkste taken?
Je wilt natuurlijk graag weten hoe het werk er in de praktijk uitziet. Denk bijvoorbeeld aan de volgende taken:
- Je ontwerpt prototypes van mechatronische producten
- Je verzamelt en verwerkt ontwerp- en productiegegevens
- Je werkt ontwerpen uit en kiest materialen en onderdelen
- Je begeleidt de uitvoering van onderhoudsopdrachten
- Je maakt kostenberekeningen en begrotingen
- Je begeleidt het werkproces en bewaakt de kwaliteit
- Je organiseert mensen en middelen
Wat mag je van ons verwachten?
Een goede opleiding met veel persoonlijke aandacht, kennis en kunde om straks als échte vakkundige professional aan de slag te gaan! Onze docenten en instructeurs kennen de sector en hebben goede contacten met allerlei bedrijven in de regio.
Is deze opleiding
iets voor jou?
100% zeker weet je het pas als je deze opleiding volgt. Maar als je je herkent in de volgende kenmerken, dan zit je waarschijnlijk wel op je plek:
- Je hebt een brede belangstelling voor techniek
- Je bent nieuwsgierig naar de werking van apparaten en productiesystemen
- Je hebt interesse in besturingssystemen
- Je kunt denken in concepten en modellen
- Je plant en organiseert graag
- Je bent secuur en betrouwbaar
En ná je opleiding?
Na je opleiding tot technicus engineering mechatronica kun je bij allerlei bedrijven in allerlei functies aan de slag. Verder leren kan ook, bijvoorbeeld met een hbo-opleiding elektrotechniek, industrieel ontwerpen, technische bedrijfskunde of werktuigbouwkunde.
Toch niet wat je zoekt?
Vind hier een andere opleiding