Metselaar
Op jou kun je bouwen
Wat is de bouw zonder metselaar? Een metselaar bouwt een muur, een huis en zelfs een heel gebouw, van de fundering tot de dakrand. Je lijmt ook lichte scheidingswandelementen. Meestal werk je samen met een collega of in een ploeg onder leiding van een voorman.
Meer opleidingen in bouw, interieurbouw of infra? Ga naar het overzicht.
Over de opleiding
Je kunt met de opleiding starten als je een diploma vmbo of het diploma Entree (niveau 1) hebt. Je krijgt veel praktijkvakken, zoals bouwvoorbereiding en materiaalkennis, maar ook ‘gewone’ vakken als Nederlands en rekenen.
De opleiding Metselaar is een bbl-opleiding. Dan combineer je werken en leren. Je volgt een dag per week lessen op school. Daarnaast werk je minstens 32 uur per week bij een erkend leerbedrijf. We helpen je graag bij het regelen ervan. Omdat je tegelijk werkt en leert heeft deze opleiding geen stageperiodes. Op de dagen waarop je werkt doe je de noodzakelijke praktijkervaring op.
In het kort
Leerweg / Niveau / Crebo
BBL 2 / 25786
Toelatingseisen
Vmbo-diploma of diploma Entree (niveau 1)
Opleidingsduur
2 jaar
Theorie / Praktijk
20 % theorie / 80 % praktijk
Start
Medio augustus 2025
Lesgeld
Ongeveer € 295,- per jaar
Locatie
BouwInfraCampus Helmond-De Peel, Goorsedijk 6, Mierlo
Altijd plaats?
Ja; mits je je voor 1 april aanmeldt en deelneemt aan het welkomstgesprek
Wat leer je?
Je leert metselen met verschillende materialen. Je leert werken met de technieken, gereedschappen en machines die daarbij nodig zijn. Een muur bestaat uit stenen, specie en voegwerk. Jij leert hoe ze het beste samengaan. Naast rechte, blinde muren kom je ook deur- en raamopeningen tegen, en wat dacht je van ronde boogjes? Je leert stellen en ook hoe je kalkzandsteen verlijmt. Je oefent vaardigheden als bouwvoorbereiding, het aanleggen van funderingen en het metselen van bijzonder metselwerk. Ook gaan we in op de reparatie van metselwerk en het lijmen van lichte scheidingswanden. De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding.
Welke vakken
krijg je?
Je krijgt beroepsgerichte en algemene vakken in een mooie mix van theorie en praktijk. Kijk maar:
- Vaktechnische vakken
- Rekenen
- Nederlands
- Loopbaan en burgerschap
- VCA (veilig werken)
Naast de vaste vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden.
Wat kun je worden?
Elk gebouw heeft metselwerk. Aannemers hebben daarom metselaars in dienst. Of ze schakelen gespecialiseerde bedrijven, die alleen maar metselaars of voegers in dienst hebben. Het werk dat je gaat doen, hangt af van het bedrijf waar je werkt. Bij een kleine aannemer in de woningbouw doe je veel afwisselend metselwerk. Bij een andere aannemer maak je weer meer meters van hetzelfde metselwerk. Of misschien wil je het helemaal zelf bepalen. Dan begin je toch je eigen metselbedrijf?
Wat zijn dan je belangrijkste taken?
Je wilt natuurlijk graag weten hoe het werk er in de praktijk uitziet. Denk bijvoorbeeld aan de volgende taken:
- Je leest bouwtekeningen
- Je mengt zand en cement tot specie
- Je lijmt bouwblokken voor binnenmuren
- Je metselt buitenmuren
- Je maakt sparingen voor kozijnen en ramen
- Je doet onderhoudswerk
- Je stelt kozijnen
Wat mag je van ons verwachten?
Een goede opleiding met veel persoonlijke aandacht, kennis en kunde om straks als échte vakkundige professional aan de slag te gaan! Een goede metselaar leert door te doen. Door steeds tips te krijgen die je werk beter maken. Onze docenten en instructeurs kennen de bouw en hebben goede contacten met bouwbedrijven in de regio.
Voor deze opleiding werken we samen met Bouwmensen Mierlo (BMM). De mensen van BMM zorgen voor de praktijkopdrachten en regelen stages en leerwerkplekken bij bedrijven in de bouw.
Alle bijzondere samenwerkingen van Ter AA.
Is deze opleiding
iets voor jou?
100% zeker weet je het pas als je deze opleiding volgt. Maar als je je herkent in de volgende kenmerken, dan zit je waarschijnlijk wel op je plek:
- Je bent graag met je handen bezig
- Je wilt graag in de bouw werken
- Je kunt zelfstandig werken
- Je kunt werken in verschillende omstandigheden
- Je bent nauwkeurig
- Je ziet graag resultaat van je werk
- Je vindt het fijn om buiten te werken, ook als het slecht weer is.
En ná je opleiding?
Na deze opleiding kun je als metselaar aan de slag. Met je niveau 2 diploma kun je doorstromen naar de opleiding Allround metselaar, niveau 3. In twee jaar leer je daar de complexere metselklussen.
Toch niet wat je zoekt?
Vind hier een andere opleiding