Eerste monteur werktuigkundige installaties utiliteit
Je bent van alle markten thuis
De eerste monteur werktuigkundige installaties utiliteit werkt zelfstandig bij een bedrijf dat werktuigkundige, monteert, repareert en renoveert.
In dit beroep gaan ontwikkelingen snel. Je krijgt in je werk bijvoorbeeld steeds meer te maken met de overgang van het gebruik van aardgas naar meer duurzame energiebronnen zoals groen gas, zonne-energie en warmtepompen.
Meer opleidingen in techniek? Ga naar het overzicht.
Over de opleiding
In deze opleiding combineer je werken en leren. Je volgt een dag per week lessen op school. Daarnaast werk je ten minste 20 uur per week bij een erkend leerbedrijf. We helpen je graag bij het regelen daarvan. Omdat je tegelijk werkt en leert heeft deze opleiding geen stageperiodes. Op de dagen waarop je werkt doe je de noodzakelijke praktijkervaring op. Tijdens je opleiding leer je om (zelfstandig) te werken met techniek. Omdat je samen met anderen aan het werk bent, besteden we in de opleiding ook aandacht aan jouw collegiale houding, communicatieve en sociale vaardigheden en veiligheid.
In het kort
Leerweg / Niveau / Crebo
BBL 3 / 25834
Toelatingseisen
Vmbo kader, gemengd of theoretisch; of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo; of een passend mbo-diploma op niveau 2
Opleidingsduur
1 - 3 jaar (afhankelijk van je vooropleiding)
Theorie / Praktijk
20 % theorie / 80 % praktijk
Start
Medio augustus 2025
Lesgeld
ong. € 715,- per jaar
Locatie
Keizerin Marialaan 2, Helmond
Altijd plaats?
Ja; mits je je voor 1 april aanmeldt en deelneemt aan het welkomstgesprek
Wat leer je?
In deze opleiding leer je het aanleggen en onderhouden van werktuigkundige installaties. Je vergaard kennis op het gebied van sanitaire installaties en installaties op het gebied van gas, water, verwarming, en ventilatie.
De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt extra keuzedelen kiezen om je kennis en vaardigheden te verbreden of te verdiepen.
Welke vakken
krijg je?
Je krijgt beroepsgerichte en algemene vakken in een mooie mix van theorie en praktijk. Kijk maar:
- Vaktheorie
- Materialenleer
- Tekeninglezen
- Regels en regelgeving van het vak
- Nederlands
- Rekenen
- Loopbaan en burgerschap
Naast die vaste vakken volg je ook keuzedelen. Met keuzedelen, bijvoorbeeld Duurzaamheid, Innovaties of Basiskennis elektro, kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden.
Wat kun je worden?
Je werkt als Eerste monteur utiliteit in wisselende maar herkenbare omstandigheden in de utiliteitsbouw (bijvoorbeeld kantoorgebouwen, ziekenhuizen, scholen etc.) en houdt je daar bezig met aanleg en onderhoud van werktuigkundige installaties.
De opleiding geldt als een opleiding met een grote kans op werk in de regio Zuidoost-Brabant.
Wat zijn dan je belangrijkste taken?
Je wilt natuurlijk graag weten hoe het werk er in de praktijk uitziet. Denk bijvoorbeeld aan de volgende taken:
- Je installeert werktuigkundige installaties.
- Begeleiden en uitvoeren van installatiewerk aan werktuigkundige installaties in de utiliteitsbouw.
- Je installeert mechatronische producten.
- Voorkomt het vrijkomen van koolmonoxide bij gasverbrandingsinstallaties.
Wat mag je van ons verwachten?
Een goede opleiding met veel persoonlijke aandacht, kennis en kunde om straks als échte vakkundige professional aan de slag te gaan! Onze docenten en instructeurs kennen de sector en hebben goede contacten met allerlei bedrijven in de regio.
Is deze opleiding
iets voor jou?
100% zeker weet je het pas als je deze opleiding volgt. Maar als je je herkent in de volgende kenmerken, dan zit je waarschijnlijk wel op je plek:
- Je bent geïnteresseerd werktuigkundige installaties
- Je werkt graag met je handen
- Je denkt graag na over werkwijzen
- Je kunt nauwkeurig werken
- Je bent betrouwbaar
En ná je opleiding?
Na deze opleiding kun je als Eerste monteur werktuigkundige installaties utiliteit aan de slag. Verder leren kan ook, bijvoorbeeld met een mbo-opleiding op niveau 4 zoals werkvoorbereider installatie- en elektrotechniek.
Toch niet wat je zoekt?
Vind hier een andere opleiding