Bouwkunde mbo
Jij bent de spin in het web
Denk je graag mee hoe Nederland er in de toekomst uitziet? Hou je van aanpakken? Werk je het liefst samen en bedenk je graag technische oplossingen? Kies dan voor de opleiding bouwkunde!
Meer opleidingen in bouw, interieurbouw of infra? Ga naar het overzicht.
Over de opleiding
De breedte van het vakgebied vind je terug door de hele opleiding. De vakken die je volgt zijn georganiseerd in modules, waarin je elke periode met een nieuw project aan de slag gaat. In elk project doorloop je alle fasen van het bouwproces. Gedurende de opleiding nemen het uitwerkingsniveau en de complexiteit van de projecten toe. We leren je hoe je zelf oplossingen kunt bedenken aan de hand van een ‘gereedschapskist’ gevuld met basisregels. Dat maakt dat je je straks in een snel veranderende (bouw)wereld makkelijker kunt aanpassen, en dus ook aantrekkelijker bent voor werkgevers.
Je wordt toegelaten als je een vmbo-diploma theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg hebt, een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo of een relevant mbo-diploma op niveau 2.
In het kort
Leerweg / Niveau / Crebo
BOL 4 / 25870
Toelatingseisen
Vmbo kader, gemengd of theoretisch; of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo of een passend mbo-diploma op niveau 2.
Opleidingsduur
4 jaar
Theorie / Praktijk
70 % theorie / 30 % praktijk
Start
Medio augustus 2025
Lesgeld
Ongeveer €1.419,- per jaar (vanaf 18 jaar)
Locatie
BouwInfraCampus Helmond-De Peel, Goorsedijk 6, Mierlo
Altijd plaats?
Ja; mits je je voor 1 april aanmeldt en deelneemt aan het welkomstgesprek
Wat leer je?
Je leert wat in elke fase van de bouw nodig is: de voorbereiding, de uitvoering en het onderhoud. Je leert hoe je ontwerpen en projecten uitwerkt, hoe je metingen uitvoert en wat er voor nodig is om een goede leidinggevende te zijn. Planning en kostenbeheersing zijn belangrijke onderwerpen. De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding.
Welke vakken
krijg je?
Je krijgt beroepsgerichte en algemene vakken in een mooie mix van theorie en praktijk. Kijk maar:
- Module (projectopdrachten)
- Bouwkundig tekenen
- Digitaal tekenen
- Praktijk
- Materiaalkennis
- Bouwfysica
- Installaties
- Bedrijfskunde
- Uitvoering
- Rekenen
- Nederlands
- Engels
- Loopbaan en burgerschap
Naast de vaste vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden.
Wat kun je worden?
Wat je uiteindelijk gaat doen, hangt af van het bedrijf en de functie waarin je werkt. Je kunt bijvoorbeeld werken als opzichter, calculator, werkvoorbereider, tekenaar of uitvoerder. Als je bij een groot bedrijf werkt, ga je je meestal specialiseren, bij een kleiner bedrijf zijn je taken breder.
Wat zijn dan je belangrijkste taken?
Je wilt natuurlijk graag weten hoe het werk er in de praktijk uitziet. Denk bijvoorbeeld aan de volgende taken:
In deze functie ben je bezig met alles wat nodig is om een gebouw te ontwerpen, te (ver)bouwen, te beheren en te onderhouden. Je bent bij elke fase van het bouwproces betrokken: de voorbereiding, de uitvoering en het onderhoud. Je werkt bijvoorbeeld ontwerpen en projecten uit, controleert de uitvoering of stuurt timmermannen of metselaars aan. Ook zorg je voor het opstellen en bewaken van planningen en kostenramingen. Je werkt op kantoor én op de bouwlocatie. Je bent medeverantwoordelijk voor de tijdige oplevering van het project. Je kent de praktijk maar óók de theorie. Daardoor draag je zelf slimme en toekomstbestendige oplossingen aan.
Wat mag je van ons verwachten?
Aan het einde van het eerste jaar loop je stage op de bouwplaats en help je mee in de uitvoering. Je hebt veel geleerd in het eerste jaar en dat kom je nu allemaal zelf in de praktijk tegen. In het tweede en derde jaar loop je stage om je te oriënteren en om praktijkervaring op te doen. Met de stage in het laatste jaar werk je aan je verdere professionalisering. Vaak zien we dat onze leerlingen na deze stage door het stagebedrijf in loondienst worden genomen. We bieden ook de mogelijkheid om je verder voor te bereiden op een vervolgstudie aan het hoger beroepsonderwijs.
Is deze opleiding
iets voor jou?
100% zeker weet je het pas als je deze opleiding volgt. Maar als je je herkent in de volgende kenmerken, dan zit je waarschijnlijk wel op je plek:
- Je hebt ruimtelijk/technisch inzicht
- Je kunt goed samenwerken
- Je ziet graag resultaat van je werk
- Je bent communicatief
- Je bent gemotiveerd
- Je bent nauwkeurig
- Je bedenkt graag oplossingen
En ná je opleiding?
Na de opleiding kun je gaan werken als bouwkundig tekenaar, werkvoorbereider, assistent uitvoerder, medewerker woningbouwvereniging of werkvoorbereider bij een toeleverend bedrijf. Je kunt ook doorstromen naar een hbo-opleiding zoals bouwkunde, bouwtechnische bedrijfskunde of vastgoedmanager.
Toch niet wat je zoekt?
Vind hier een andere opleiding