Entree-opleidingen
Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie
Met een entreeopleiding verder leren op het mbo óf aan het werk
Houd jij van lekker eten en drinken en vind je het leuk dat andere mensen daarvan genieten? Als assistent horeca, voeding of voedingsindustrie sta jij aan de basis van elke maaltijd.
Ook als bbl-opleiding
Je kunt deze opleiding ook volgen als bbl-opleiding. Dan combineer je werken en leren. Je volgt een dag per week lessen op school. Daarnaast werk je ten minste 20 uur per week bij een erkend leerbedrijf. We helpen je graag bij het regelen daarvan. Omdat je tegelijk werkt en leert heeft deze opleiding geen stageperiodes. Op de dagen waarop je werkt doe je de noodzakelijke praktijkervaring op.
In het kort
Leerweg / Niveau / Crebo
BOL / BBL 1 / 25742
Toelatingseisen
Geen vooropleiding nodig
Opleidingsduur
BOL: 1 jaar; BBL: 1 jaar
Theorie / Praktijk
BOL: 60 % theorie / 40 % praktijk; BBL: 20 % theorie / 80 % praktijk
Start
Medio augustus 2025
Lesgeld
BOL ongeveer € 1.419,-; BBL ongeveer € 295,- per jaar
Locatie
Gasthuisstraat 79, Helmond
Altijd plaats?
Ja; mits je je voor 1 april aanmeldt en deelneemt aan het welkomstgesprek
Wat leer je?
Bij voedselbereiding staat hygiëne op nummer één. Je leert dan ook hoe je de werkruimtes, de machines en het keukengereedschap superschoon en netjes houdt. Daarnaast leer je over de voeding zelf en over voedselbereiding. Je leert omgaan met gasten of cliënten en samenwerken met collega’s. De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding.
Wat kun je worden?
Je helpt bij het maken, verwerken en verpakken van voedingsmiddelen. Je bereidt het werk in de keuken voor en werkt aan de (voor)bereiding van brood, gebak of andere gerechten. Als je in een restaurant werkt zorg jij dat de tafels gedekt zijn met schoon serviesgoed en glaswerk. Je let op hygiëne en levert kwaliteit. Je assisteert ervaren collega’s. Bijvoorbeeld bij werkzaamheden in de keuken, zoals het wassen van groente en fruit, het snijden van ingrediënten, het smeren van broodjes, het versieren van desserts, het zetten van koffie of het bakken van snacks. Je kunt werken bij een klein familiebedrijf, bijvoorbeeld in een bakkerij, maar ook in een groot bedrijf in de voedingsindustrie.
Wat zijn dan je belangrijkste taken?
Je wilt natuurlijk graag weten hoe het werk er in de praktijk uitziet. Denk bijvoorbeeld aan de volgende taken:
- Je bereidt het werk voor
- Je assisteert je collega’s tijdens het werk
- Je helpt in de keuken en/of in de winkel
- Je helpt met opruimen en schoonmaken
Wat mag je van ons verwachten?
Onze docenten zorgen voor een persoonlijke sfeer en een veilige leeromgeving. Op die manier is er voor jou volop ruimte om te leren en groeien. Aan het begin van de opleiding krijg je een studieloopbaanbegeleider. Regelmatig heb je met hem/haar een persoonlijk gesprek over je voortgang bij de opleiding. Bij je studieloopbaanbegeleider kun je altijd terecht met alle vragen over jouw opleiding.
En ná je opleiding?
Je kunt als assistent werken in een restaurant, café, bakkerij, fastfoodservice, cateringbedrijf of voedselverwerkend bedrijf. Mogelijk kun je ook verder leren met een mbo-opleiding op niveau 2.
Toch niet wat je zoekt?
Vind hier een andere opleiding