
ICT
Zorgen dat computers en systemen op een veilige manier doen wat ze moeten doen
In de afgelopen jaren zijn we steeds afhankelijker geworden van snelle en veilige wifi-verbinding, werkende printers, mobiele apps en software op de PC. Wie houdt dat allemaal in de lucht? Zorgt ervoor dat programma’s en systemen gebruiksvriendelijk zijn? En dat apps er goed uitzien? Precies: ICT’ers.

Werken in ICT
Achter de schermen zitten mensen die weten hoe je computers, mobieltjes en tablets laat doen wat ze moeten doen. ICT’ers zijn veelgevraagd. Dagelijks worden applicaties bedacht, ontwikkeld, geprogrammeerd en getest. ICT’ers knopen als het ware de hele wereld aan elkaar. Binnen de sector zijn er ontwikkelaars en beheerders. Wat past bij jou?
Een ICT-opleiding bij Ter AA
Bij Ter AA kun je kiezen uit verschillende ICT-opleidingen. Je vindt ze op onze hoofdlocatie in Helmond. Je volgt projectgestuurd onderwijs. Lessen volg je niet in de standaard lesbanken, maar je leert zoals je straks ook gaat werken. Je krijgt een eigen werkplek en gaat aan de slag op vaste werktijden. Je werkt aan verschillende projecten uit de praktijk. De algemene vakken zijn deels geïntegreerd in de projecten. De overige theorie leer je in korte workshops. Docenten en begeleiders ondersteunen je daarbij.

Software development
Websites, programma’s voor pc’s, databases en games: het zijn allemaal applicaties. Programma’s voor industriële apparaten vind je in allerlei consumentenelektronica en auto’s (embedded systems). Je werkt meestal samen met collega’s aan één project. Daarom moet je goed kunnen communiceren – praten en schrijven – en kunnen werken met deadlines. Over communiceren gesproken, de voertaal is vaak Engels. Daarom vind je bij ons ook een tweetalige opleiding.

ICT Support
Met alleen applicaties ben je er niet. Die moeten ook geïnstalleerd worden. Je hebt netwerken nodig. Goede kabels. Patronen voor printers. Of soms moeten alle PC’s vervangen worden. Werk voor een ICT medewerker.

Systems and devices
De technische kant van netwerken en computers: denk aan beveiliging / cybersecurity, het zorgen voor voldoende netwerkcapaciteit en betrouwbare dataverbindingen. Je hebt veel contacten met leveranciers van hard- en software. Of je gaat aan de slag bij een internetprovider of hostingbedrijf.

AI en de toekomst van ICT
Bij Ter AA begrijpen we dat AI een steeds grotere rol speelt in de ICT-wereld. Daarom hebben we onze opleidingen zo ingericht dat je niet alleen de basis van ICT leert, maar ook direct aan de slag gaat met de nieuwste AI-technologieën. We zorgen ervoor dat je alle vaardigheden opdoet die je nodig hebt om een voorsprong te hebben in de snel veranderende arbeidsmarkt.
AI-robot AAdje helpt in de les
Naast uitleg van een docent(e) krijg je ook ondersteuning van een robot in onze ICT-lessen. AAdje is onze slimme AI-tutor. Je kunt met hem praten, vragen stellen én oefenen – wanneer jij dat wilt, in jouw tempo. Superhandig dus! Bij Ter AA leer je werken met de nieuwste tech. Zo ben jij voorbereid op de toekomst van ICT met AI.

Klaar voor de toekomst!
Bij Ter AA bereiden we je voor op een ICT-carrière waarin AI een centrale rol speelt. Je wordt niet alleen een technische expert, maar ook iemand die AI begrijpt, kritisch kan beoordelen en verantwoord kan inzetten. Door praktijkgerichte projecten, moderne lesmethoden en begeleiding van docenten met actuele kennis, zorgen wij ervoor dat jij straks klaar bent voor de banen van morgen.
Ben jij klaar om de toekomst van ICT, AI en tech te ontdekken?

Onze opleidingen ICT
ICT Support
Assistent dienstverlening – niveau 1
Medewerker ICT – niveau 2
IT systems and devices
Allround medewerker IT systems and devices (ICT support technician) – niveau 3
Expert IT systems and devices (ICT system engineer) – niveau 4
Software development
Full stack developer – niveau 4
Full stack developer (tweetalig) -niveau 4
Game developer – niveau 4
Game developer (tweetalig) – niveau 4
Software developer – niveau 4
Software developer (tweetalig) – niveau 4
Veelgestelde vragen
Als ik kies voor ICT, blijf ik dat dan m’n hele leven doen?
Vaak wel. ICT is een vak voor specialisten. Het leuke is wel dat je als ict’er in alle sectoren van onze maatschappij aan het werk kunt. Bijvoorbeeld in de zorg, de bouw of in de technologiesector. Je kunt natuurlijk altijd blijven ontwikkelen en verder specialiseren.
Hoe weet ik of ICT bij mij past?
Hou je van gestructureerd werken? Wil je snappen hoe computers werken? Ben je niet bang om veel te programmeren? Welkom in de ict!
Hoe is de verdeling theorie-praktijk?
Onze opleidingen zijn allemaal bol-opleidingen. Bij een bol-opleiding zit je vooral op school en loop je stage. Je nadruk ligt op theorie die je in de praktijk toe kunt passen.
Kan ik overstappen van de ene naar de andere opleiding?
Met je diploma niveau 2 kun je doorstromen naar niveau 3 en in sommige gevallen naar niveau 4. Met je niveau 4 diploma heb je een goede aansluiting op het hbo.
Hoe zeker is mijn toekomst in deze sector?
Applicatieontwikkelaars en ICT-beheerders kunnen op dit moment overal terecht. Houd er rekening mee dat je met een niveau 2 opleiding het beste door kunt leren. Medewerkers ict worden namelijk steeds minder gevraagd.
Hoe verandert de sector door de komst van AI?
In de nabije toekomst heb je als ICT’er steeds minder repetitieve taken en ben je meer bezig met strategische, creatieve en probleemoplossende werkzaamheden. Het is belangrijk om kritisch te blijven op AI-gegenereerde antwoorden, omdat deze niet altijd kloppen. Bij ons leer je hoe je AI-resultaten op waarheid controleert en verantwoord gebruikt in de praktijk.
AI zal veel taken overnemen, maar de rol van de ICT’er blijft cruciaal in het ontwikkelen, beheren en beveiligen van AI-systemen. De toekomst vraagt vooral om ICT’ers die AI snappen en ermee kunnen werken. Het is slim om je hierop voor te bereiden!
Op wat voor ICT-banen kan ik straks solliciteren?
Op dit moment en in de toekomst kun je met een niveau 3 en 4 diploma aan de slag als:
- AI-specialist / Machine Learning Engineer
- Data Scientist / Data Engineer
- Cloud Engineer
- Cybersecurity Expert
- Game developer
- Software Developer met AI-kennis
- Netwerkbeheerder met AI-focus
- IT-consultant (voor AI-oplossingen)
- Ethiek- en compliance-expert voor AI
Hoe bereid je je voor op de toekomst van ICT met AI?
Je leert bij Ter AA niet alleen de basis van ICT, maar je gaat ook meteen aan de slag met de nieuwste AI-technieken. Wat leer je zoal?
AI-beheer en implementatie in de praktijk
Vanaf het begin leer je hoe AI wordt ingezet in bedrijfsprocessen. In projecten werk je met AI-tools en ontdek je hoe je AI-systemen traint en optimaliseert. Ook besteden we aandacht aan ethiek en bias-controle, zodat je AI verantwoord kunt inzetten.
Cybersecurity in een AI-wereld
Je krijgt inzicht in hoe AI zowel een bedreiging als een verdediging kan zijn in de wereld van cybersecurity. We leren je hoe je AI gebruikt om netwerken te beveiligen en hoe je AI-systemen zelf beschermt tegen misbruik.
Cloud computing en AI-infrastructuur
Onze lessen en praktijkopdrachten nemen je mee in de wereld van cloudplatformen zoals AWS, Azure en Google Cloud AI. Je leert hoe AI-toepassingen draaien in de cloud en hoe je ze efficiënt beheert.
AI-ondersteunde softwareontwikkeling
AI maakt het makkelijker om software te ontwikkelen, maar dat betekent niet dat programmeurs overbodig worden. Bij ons leer je hoe je AI slim inzet om code te genereren en te optimaliseren, maar ook hoe je fouten opspoort en complexe systemen bouwt.
Data-analyse en AI-gestuurde besluitvorming
Big Data is de toekomst en AI helpt ons die data te begrijpen. Je leert hoe je AI gebruikt om grote hoeveelheden data te verwerken en bruikbare inzichten te genereren voor bedrijven en organisaties.
Netwerkbeheer en AI-automatisering
De netwerken van de toekomst beheren zichzelf steeds meer. Wij leren je hoe je slimme netwerken configureert, hoe AI IT-processen automatiseert en hoe jij als ICT’er ervoor zorgt dat alles soepel blijft draaien.
AI en augmented reality (AR)
Nieuwe technologieën zoals augmented reality en mixed reality worden steeds vaker gecombineerd met AI. We laten je kennismaken met deze tools en geven je de ruimte om ermee te experimenteren in realistische projecten.
AI-gebruikersondersteuner: begeleiden en trainen
Het is niet genoeg om AI gewoon te gebruiken—mensen moeten ook leren hoe ze ermee werken. In onze lessen leer je niet alleen zelf hoe je AI gebruikt, maar ook hoe je anderen ondersteunt, trainingen geeft en AI toegankelijk maakt voor iedereen.
Wat zijn werkzaamheden die ik kan verwachten in de toekomst?
AI-beheer en implementatie
- AI-integratie in bedrijfsprocessen: bedrijven zetten AI in om productiever te worden. Als ICT’er implementeer en beheer je AI-oplossingen.
- Training van AI-modellen: AI-modellen moeten regelmatig worden getraind en geoptimaliseerd voor specifieke bedrijfsbehoeften.
- AI-ethiek en bias-controle: er is een groeiende vraag naar specialisten die AI-systemen controleren op eerlijkheid, transparantie en ethische richtlijnen.
Cybersecurity en AI-beveiliging
- AI-gestuurde cyberaanvallen en verdediging: cybercriminelen gebruiken AI om geavanceerde aanvallen uit te voeren. ICT’ers kunnen AI inzetten om netwerken en systemen te beschermen.
- Beveiliging van (AI-)systemen: systemen kunnen gehackt worden, waardoor beveiliging (van AI-oplossingen) een belangrijk aandachtspunt wordt.
Cloud computing en AI-infrastructuur
- AI in de cloud beheren: steeds meer bedrijven gebruiken AI-diensten via de cloud. Als ICT’er werk je met AI-platformen zoals AWS AI, Google Cloud AI en Microsoft Azure AI.
- Edge computing: AI wordt steeds vaker geïntegreerd in IoT-apparaten en zelfrijdende systemen, hiervoor moet je weten wat edge computing is en hoe dat werkt.
Softwareontwikkeling en automatisering-
- AI-ondersteunde softwareontwikkeling: AI kan code genereren en testen, maar ICT’ers blijven nodig om dit controleren en voor complexe softwarearchitectuur en debugging.
- Low-code en no-code platformen beheren: AI maakt softwareontwikkeling toegankelijker, maar ICT’ers zijn nodig voor complexe integraties.
Data-analyse en AI-gestuurde besluitvorming
- Big Data en AI-analytics: AI-tools zijn handig om grote hoeveelheden data te analyseren en waardevolle inzichten te genereren, dit moet jij als ICT’er kunnen gebruiken.
- Data-engineering en dataverwerking: AI-modellen hebben goed gestructureerde data nodig, wat ICT’ers moeten voorbereiden en optimaliseren.
Netwerkbeheer en AI-automatisering
- Slimme netwerken: netwerken worden steeds autonomer dankzij AI. ICT’ers zijn nodig om deze netwerken te configureren en te optimaliseren.
- AI-automatisering van IT-processen: IT-beheer wordt steeds vaker door AI geautomatiseerd, maar ICT’ers blijven nodig voor troubleshooting en uitzonderlijke gevallen.
AI en augmented reality (AR)
- AI en AR/MR-integratie: met de groei van AI-gestuurde AR en mixed reality (zoals Apple Vision Pro en Meta Quest) kun je als ICT’er applicaties en infrastructuren ontwikkelen voor deze technologieën.
AI-gebruikersondersteuner
- Ondersteuning bij dagelijks AI-gebruik: AI wordt steeds vaker ingezet in kantoren, scholen en thuisomgevingen. Een AI-gebruikersondersteuner helpt mensen om AI-tools effectief en veilig te benutten.
- AI-consultant voor bedrijven: bedrijven hebben begeleiding nodig bij het implementeren en optimaliseren van AI in hun processen. De AI-gebruikersondersteuner zorgt ervoor dat medewerkers AI verantwoord en productief inzetten.
- Training en bewustwording: veel mensen weten niet hoe ze AI optimaal kunnen benutten. Als ICT’er train en ondersteun je mensen in het begrijpen, evalueren en toepassen van AI-oplossingen in hun werk of studie.