Meubelmaker student Ter AA
Over deze sector

Bouw, interieur­bouw en infra

Je bedenkt het en je maakt het, met eer van je werk.

In ‘de bouw’ ben je bezig met het bouwen en onderhouden van huizen, gebouwen en wegen. Je kunt interieurbouwer, schilder, timmerman, metselaar of stratenmaker worden. Maar ook projectleider, tekenaar, uitvoerder of ontwerper.

Student Ter AA in bouw

Werken in deze sector

Werken in de bouw is eigenlijk het mooiste wat er is. Je ziet altijd resultaat van je werk. Jij kunt zeggen: dat heb ik gebouwd. En dat bouwwerk dat je samen met andere specialisten maakt, staat er na tientallen jaren nog steeds. Daarna beginnen gebouwen vaak aan een tweede leven. Onderhoud en renovatie komen altijd terug. In de bouwsector moet je flink aanpakken. Zeker de uitvoerende beroepen zijn lichamelijk zwaar. Wil je liever het bouwen voorbereiden? Dan werk je vooral op kantoor. Maar natuurlijk kom je ook dan regelmatig op de bouwplaats.

Bouwen en wonen

De komende jaren worden er tienduizenden woningen gebouwd. Vooral in en rond de grote steden. En ook de bouw van kantoren staat niet stil. Als je een nieuwe woning of gebouw ziet ‘groeien’, is er al veel werk verzet. Er zijn tekeningen en berekeningen gemaakt. Vergunningen geregeld en materialen besteld. En pas dan kun je bouwen. Op al die momenten in het bouwproces zijn specialisten nodig. Jij kunt dat worden!

Interieurbouw

Mensen wonen en werken in een interieur. Ze hebben meubels nodig, zoals kasten, stoelen en tafels. Maar ook keukens. Restaurants, hotels, scholen en niet te vergeten boten hebben vaak speciale interieurs. De mensen die dat maken, zijn technisch, creatief en ambachtelijk.

Student Ter AA werkt in bouw

Infra

Probeer je ons land eens voor te stellen zonder wegen, bruggen en dijken. Dat lukt je niet. We hebben in Nederland veel te danken aan een goede infrastructuur. Jij kunt helpen die nog beter te maken. Als stratenmaker, maar ook als vakman grond-, wegen- en waterbouw. Je werkt met je hoofd en je handen, met kennis en kunde.

Student Ter AA infra

Veelgestelde vragen

Als ik kies voor een uitvoerend beroep, blijf ik dat dan m’n hele leven doen?

Dat ligt aan jou. Er zijn timmerlui en schilders die uitvoerder worden of werkvoorbereider. Kijk daarom altijd naar vervolgopleidingen, ook als je al werkt.

Hoe weet ik of de bouw bij mij past?

Houd je van hard werken? Vind je het leuk om resultaat te zien van je werk? Kom dan eens naar een meeloopdag, de beste manier om uit vinden of de bouw bij je past.

Hoe zeker is mijn toekomst in de bouw?

Als het goed gaat met de economie wordt er veel gebouwd. Als het minder gaat merk je dat ook. Onderhoud en renovatie zijn minder afhankelijk van de economie.

Hoe is de verdeling theorie-praktijk?

In de bouw is praktijkervaring belangrijk. Je krijgt dus altijd een combinatie van theorie en praktijk. Bij een bol-opleiding zit je vooral op school en loop je stage. Bij een bbl-opleiding werk je bij een bouwbedrijf en kom je één dag in de week naar school.

Kan ik overstappen van de ene naar de andere opleiding?

In hetzelfde vakgebied kun je altijd van niveau 2 naar niveau 3 en/of 4. Je kunt niet van Timmerman niveau 2 naar Schilder niveau 3

Heb je een vraag?

Heb je een vraag?